Shared orders

Krótki wstep. Właśnie wybudowaliśmy pierwszą linię pomiędzy stacjami asd1 i asd2. Teraz wypada puścić jakieś kolejki. Zazwyczaj robimy to tak:


Aby powiększyć kliknij na obrazek

1. Klikamy na jakiś depot znajdujący się na naszej linii
2. Wybieramy opcję budowy nowych kolejek
3. Kompletujemy nasz wymarzony skład
4. Nowa kolejka wymaga orderów (rozkazów)
5. Dodajemy stacje to rozkładu jazdy.
Teraz jest już wszystko gotowe. Można puścić nasz pierwszy pociąg.

Kolejny pociąg na naszej linii
Linia z poprzedniego posta przynosi profit. Czas puścić kolejną kolejkę. Metod jest kilka:
a) wszystko od nowa
Możemy wybudować drugi (i każdy kolejny) pociąg powtarzając wszystkie czynności z poprzedniego posta. Jest to najlepsza droga aby się pomylić, zdenerwować oraz umęczyć. Nie polecam.
b) budujemy pociąg, ordery kopiujemy
W tej metodzie dalej ręcznie składamy pociąg, ale rozkazy kopiujemy. Gdy przystąpimy do tworzenia listy zadań dla nowego pociągu to klikniemy na "Go To" a następnie na pociąg z którego chcemy skopiować ordery. W ten sposób lista zostanie skopiowana ze Ľródłowego pojazdu do nowego składu. Możemy klikać po pociągach jeżdżących na trasach oraz znajdujących się w dowolnym depocie. Metoda przydatna, gdy nasz nowy pociąg ma się różnić, np. przewozić tylko pocztę.
c) klonowanie
Gdy pociąg znajduje się w depocie to okno podglądu ulega drobnej zmianie. Druga ikona od góry (pod okiem) umożliwia klonowanie danego pociągu. Po kliknięciu tej opcji zostanie utworzony identyczny skład z takimi samymi rozkazami.
Każdy depot posiada opcję "Clone train". Gdy ją wybierzemy to możemy wskazać dowolny inny pociąg. W danym depocie zostanie utworzona jego kopia (skład+ordery). Możemy wybrać inny pociąg nie ważne czy jadący czy też znajdujący się w dowolnym depocie.

Gdy trzeba coś zmienić
Mamy trasę, kilka pociągów. Wszystko zarabia, jest pięknie. Aż tu nagle okazuje się, że trzeba przenieść jedną ze stacji w inne miejsce mapy. Nowe torowisko wybudowane, stacja gotowa, pozostają nieszczęsne pociągi.No i mamy sytuację, gdzie 10 pociągów trzeba ręcznie poprawić, tak aby jeĽdziły na nową stację. Ogólnie to można dostać szału.
Teraz jest dobry moment aby przyjrzeć się rozkazom pociągu z pierwszego postu. Mamy dwie stacje (asd1 i asd2) oraz wpis "--End of Orders--". Ostatni wpis oznacza, że rozkazy danego pociągu są tylko i wyłącznie jego własnością. Gdy je zmienimy to tylko danego pociągu zmiana będzie dotyczyć.

Na szczęście mamy shared orders
Cały bajer polega na tym, aby kilka pociągów współdzieliło rozkazy. Jeżeli dokonamy jakiejkolwiek zmiany w jednym pociągu to ordery w pozostałych ulegną tym samym zmianom. Nasze 10 pociągów z poprzedniego postu trzeba wysłać do nowej stacji. Gdy mają shared orders to wystarczy, że zmiany dokonamy w jednym pociągu. Reszta się dostosuje.

Jak ustawić shared orders
Dwie wiadomości wyżej opisałem kilka metod (a, b, c) tworzenia dodatkowych pociągów. Metoda a) nie nadaje się do shared orders.
Kluczowy dla całego procesu jest klawisz CTRL. W punkcie b) jest moment wskazania innego pociągu celem skopiowania orderów. Gdy to zrobimy przytrzymując klawisz CTRL to nasz nowy pociąg będzie współdzielił rozkazy ze Ľródłem. Jeżeli pociąg Ľródłowy już współdzieli rozkazy to nasz nowy skład zostanie dołączony do danej grupy.
Punkt c) jest analogiczny, wystarczy przytrzymać ctrl podczas klonowania a nowy skład automatycznie otrzyma shared orders z pociągiem Ľródłowym.

Jak to wygląda


Aby powiększyć kliknij na obrazek

Po kliknięciu na listę orderów danego pociągu (1) pojawia się klasyczny rozkład jazdy. Mamy dwie zmiany. Zamiast "--End of Orders--" pojawiło się "--End of Shared Orders--". Oznacza to, że dany pociąg współdzieli rozkazy z innym/innymi. Aktywacji uległa też mała ikona (2). Gdy ją wybierzemy to zobaczymy listę pociągów, które współdzielą dane rozkazy. Jakakolwiek zmiana rozkazów w jednym z tych trzech pociągów spowoduje zmianę w pozostałych.

Jak usunąć shared orders z danego pociągu?
Metoda łatawa:
Wystarczy sprzedać pociąg.

Metoda ambitna:
Otwieramy listę rozkazów danego pociągu. Zaznaczamy "--End of Shared Orders--" a następnie wybieramy delete. Pociąg zostanie wykluczony z danej grupy shared orders. Przy okazji utraci swoje ordery, ale to nie problem, zawsze możemy je skopiować bez użycia klawisza ctrl.

Mike
Poradnik został skopiowany ze strony:
openttd.prochy.pl
2009-2014 Pawilonek